E-ticaret yapan firmaların ölçümlemesi gereken KPI’lar nelerdir?
E-ticarette başarı olmanın altın kurallarından biri de doğru metrikleri ölçümleyerek analiz edebilmektir. Doğru stratejilerin belirlenmesi ve bu stratejilerin sonuçlarının ölçümlenmesi şirketinizin daha karlı ve uzun soluklu olmasını sağlayacaktır.
E-ticaret KPI Nedir?
Bu analizleri yapabilmek için de KPI’lara ihtiyacınız vardır.
İngilizce’de Key Performance Indicators (KPI) olarak geçen bu metrikler dilimize Anahtar Performans Göstergeleri olarak çevrilmiştir.
KPI’yı kısaca özetleyecek olursak, Türkçe adından da anlaşılacağı gibi performans ölçmek için kullanılan göstergelerdir. Belli bir işin, stratejinin nasıl sonuçlar verdiğini görmek için kullanılan bu metriklerin takibinin yapılması, işinizin performansının nasıl olduğunu sizlere gösterecektir.
E-ticarette ölçümlemeniz gereken en önemli KPI’ları burada sizinle paylaşıyor olacağız. Bu metrikleri ölçümleyerek işinizi daha da geliştirebilirsiniz.
ROI (Return on Investment) – Yatırım Getirisi
ROI, işinizde ölçümlemeniz gereken en önemli metriklerden birisidir. ROI, yaptığınız yatırımın size ne kadar geri dönüşüm sağladığını gösterir. Bu yatırımın sürdürülüp, sürdürülmeyeceğini bu metriği ölçümleyerek analiz edebilirsiniz.
Yüzde 100’lük bir ROI sağlanmışsa, şirket kar getirmektedir. Eğer bu oran 100’ün üzerindeyse, gelirleriniz daha da artmaktadır.
Örnek olarak yüzde 150’lik bir orana sahipseniz, yatırdığınız her 1000 dolar için 1500 dolar kazanırsınız. Ancak bu oran yüzün altında kaldığında zarar edersiniz. Yüzde 75’lik bir ROI oranınız bulunuyorsa, 1000 dolar yatırıp, 750 dolar kazanırsınız ve yüzde 25’lik bir zararınız olmaktadır.
Dönüşüm oranı
E-ticaret firmalarının en çok dikkat ettikleri bir diğer metrik de dönüşüm oranıdır. Kayıt olma, satın alma ya da tıklama gibi önceden belirlenen bir eylemin gerçekleşme oranıyla toplam ziyaretçilere olan oranı gösterir.
Siteye 10 bin kişi geliyorsa ve bunların sadece 1000’i alışveriş yapıyorsa bu durumda satışlardaki dönüşüm oranı yüzde 10’dur. (10.000/1000=10)
Ortalama sipariş tutarı
Ortalama sipariş tutarınız, toplam gelirlerinizin, aldığınız toplam siparişlere olan oranıdır. Sipariş başına ortalama olarak ne kadarlık bir satış yaptığınızı gösterdiği için ölçümlenmesi gereken bir metriktir.
Bekleyen ödeme işlemleri
Tüketiciler internet sitenize gelip, sepetlerine ürünleri ekledikten sonra bu ürünleri sepetlerinde bırakarak sitenizi terk edebilirler. Bu durumda da bekleyen ödeme işlemleri oluşur. Bu ödeme işlemlerinin çok olması, ürünleriniz ya da sitenizle ilgili bir takım sorunlar olduğunu gösterir.
Sepette en çok bırakılan ürünleri inceleyerek, bu ürünlerde kampanyalara gidebilir ve bu ürünlerin satışlarının tamamlanmasını sağlayabilirsiniz. Kimi durumlarda sitenin genelinde ve ödeme işlemlerinde yaşanan sıkıntılar da bu duruma sebep olabileceği için, eğer genel olarak tüm ürünlerde sepeti terk etme durumları yaşanıyorsa, siteniz üzerinde geliştirmeniz gereken durumlar söz konusudur.
Sepeti terk etme oranı
Bekleyen ödeme işlemeleri gibi sepeti terk etme oranı da e-ticaret firmaları için oldukça önemlidir. Bu oranın yüksek olması, karınızın ve satışlarınız azalmasına sebep olacaktır.
Düzenli alışveriş yapan tüketicilerin oranı
Müşterilerinizin ne kadarı devamlı olarak sizden alışveriş yapıyor. Bu oranın düşük olması müşteri memnuniyeti konusunda sıkıntılar yaşadığınızın habercisi olabilir. Devamlı alışveriş yapan tüketiciler hem ürünlerinizden hem de sizden aldıkları hizmetten memnun kalmışlardır.
Tekil ziyaretçiler
Sitenize gelen tekil ziyaretçilerin sayısının ne kadar olduğu da oldukça önemlidir. Belli zaman aralıklarında siteniz üzerinden kaç kişiye ulaştığınızı göstermektedir.
Yeniden gelen ziyaretçilerin oranı
Devamlı olarak yeni kitlelere ulaşmak önemlidir; ancak sadık müşteri kitlesine ulaşabilmek satışlarınız için daha da önemlidir. Sitenize yeniden gelen ziyaretçilerin oranını ölçmeniz, müşteri sadakati konusunda da size fikir verecektir.
Siteyi terk etme oranı
Sitenin çabuk bir şekilde terk edilmesi de e-ticaret şirketleri için tehlike çanlarının çalması anlamına gelir. Bu oranın yüzde 60’ın altında olması gerekmektedir. Bu oranın üstündeyse, siteye gelen ziyaretçilerinizin, site üzerindeki bir takım unsurlardan memnun kalmadığı anlamına gelir.
Site üzerinde geçirilen ortalama zaman
Ziyaretçilerinizin site üzerinde geçirdikleri ortalama süre, site üzerinde ne kadar vakit geçirerek ürünleri incelediklerini gösterir. Sitede fazla vakit geçirilmesi, daha fazla ürüne bakılmasını sağlayacağı gibi, tüketicilerin siteden memnun kaldığını da gösterir.
Ziyaretçi başına ortalama sayfa gösterimi
Toplam ziyaretçilerinizin, kişi başına site üzerinde ortalama kaç sayfa gezdiklerini görmek, toplam olarak kaç ürüne ya da kategoriye baktıkları konusunda size fikir verebilir.
Günlük, haftalık, aylık ve yıllık satış oranları
Belli zaman dilimleri arasındaki satış oranlarınızı da kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Bu metrikleri değerlendirerek, gelecek dönemlerde yapabileceğiniz ortalama satışları görerek, gelecek planlarınızı ve stratejilerinizi belirleyebilirsiniz.