Ayırma Birimleri ExFat, Fat32, NTFS Nasıl Çalışır?

NTFS (Yeni teknoloji dosya sistemi – New Technology File System) 

USB bellek formatlama rehberi.

Windows NT ve devamı olan Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows 7 tarafından desteklenen bir dosya sistemidir

Ayırma Birimleri ExFat, Fat32, NTFS Nasıl Çalışır?

NTFS, dosya konumlarını FAT sistemindeki gibi bir ana indeks olarak saklamakla birlikte MFT, Master File Table (Ana dosya tablosu) dosyanın yerleştiği konumlarıve diğer bilgileri her cluster’in içinde ayrıca saklayarak daha güvenilir bir yapısunar.

Ancak bu arada oldukça genişbir disk haritasıoluşturur ve bu bilgiler önemli bir yer kapladığından dolayı400MB’den ufak disk yahut partisyonlarda NTFS kullanılmasıönerilmez. NTFS, sunucu olarak görev yapan Windows NT ve Windows 2000 işletim sistemlerine ait bir dosya sistemi olmasının gerektirdiği ihtiyaçlar doğrultusunda daha çok disk güvenliği, stabilitesi ve performansıyla ilgili iyileştirmeler içerir ve özetle şu artı özelliklere sahiptir:

  • Dosya konumlarıyla ilgili bilgileri cluster içlerinde de saklayarak daha güvenli bir dosya sistemi yapısısunar.
  • Cluster boyutu partisyon boyutuyla sinirli değildir ve 512 byte değerine kadar ayarlanabilir. Bu da disk üzerinde dosyaların parçalanmasınıazaltarak hem bos alanın verimli kullanılmasını, hem de özellikle yüksek kapasiteli sabit disklerde performans artışınıberaberinde getirir.
  • Yaklaşık 16 GB’a kadar uzunlukta olan tek parça dosyalarıdestekler.
  • ACL (Access Control List, Erişim kontrol listesi) özelliği sayesinde sistem yöneticileri tarafından hangi kullanıcıların hangi dosyalara erişebileceği ile ilgili kısıtlamaların koyulabilmesini sağlar.
  • Bütünleşik dosya sıkıştırma özellikleri içerir.
  • Uzun dosya isimlerini ve Unicode kaynaklıdosya isimlerini destekler.
  • Unicode, dosya isimlendirilmesi sırasında karakterlerin tanımlanmasıiçin ikilik sistemde kodlar kullanılmasınıöngören bir standarttır.

Bu standarda göre Unicode kullanılarak verilmişolan dosya isimleri Unicode kullanabilen dosya sistemleri tarafından tam olarak nasıl hazırlanmışlarsa şekilde görünürler (örneğin Japonca veya Arapça gibi)

Ayırma Birimi Boyutu Nedir? Kaç Olmalıdır?

Allocation Unit Size – Ayırma Birimi Boyutu

Allocation Unit ile Cluster (Küme) aynı şeydir. Mesela 1 byte boyutunda bir dosya yarattınız… Bunun için NTFS dosya sisteminde en az 1 küme var olmalıdır. Oluşturduğunuz dosya 1 byte olmasına rağmen, NTFS varsayılan küme boyutu 4 KB olduğu için bu dosya diskte 4 KB (yani 4096 Byte) yer kaplamaktadır. Yani bir kümede ancak bir dosya olabilir.

Dosya Cluster boyut sınırını aştığında parçalara bölünür ve bu parçalar için hemen başka bir Cluster tahsis edilir. Yani Cluster boyutunuz büyükse ve dosyalarınız 4 KB’tan küçükse çöpe attığınız disk alanı fazla olacaktır. Fakat günümüzde 4 KB’tan küçük dosya pek yok…

Öte yandan küme boyutunun performansa pek bir etkisi yok. Eğer MP3’ler, Videolar gibi büyük dosyalar depoluyorsanız ayırma birim boyutunu 32 KB bile yapabilirsiniz. Günümüzde 2GB’tan küçük flash bellek bile olmadığı için 4KB’dan (4096 Byte) küçük Cluster boyutu tavsiye edilmez. 16K ya da 32K tercih edebilirsiniz.

Aşağıdaki tabloda farklı Windows sürümülerinin NTFS’in kullandığı varsayılan Küme boyutlarını göreceksiniz.

Bunlar Windows kurulurken belirlendiği için sonradan değiştirmeniz pek mümkün değildir.

Varsayılan NTFS dosya sistemi ayırma birimi boyutu:

“MBR”ın kısıtlamalarından dolayı desteklenmiyor.

Anlayacağınız Gibi NTFS’de Allocation Unit’i Default / Varsayılan seçerseniz boyut 4KB yani 4096 Byte olacaktır.

FAT32 – File Allocation Table

FAT32 büyük sabit diskleri desteklediği gibi, cluster’ları FAT16’deki kadar verimsiz de kullanmıyor.

FAT16 dosya sisteminde 1 ila 2 GB’lık bir sabit disk 32KB’lik cluster’lara ayrılır. 1 cluster’a normalde birden fazla dosya yerleşemez. Dolayısıyla 1KB’lik küçük bir dosya 32KB’nin tümünü işgal eder.

Aynı şekilde 33KB’lik bir dosya bir cluster’ı doldurup ikincisine taşar ve bu sefer 64KB’lik bir alan işgal eder. Bu şekilde yüzlerce hatta binlerce dosyanız olduğunu varsayarsak sabit diskinizde boşa harcanan alanı düşünebiliyor musunuz?

İşte FAT32’nin marifeti burada ortaya çıkıyor: 260MB ile 8GB arasındaki diskler FAT32 dosya sistemi altında 4KB’lik cluster’lara bölünüyor. (260MB’nın altındaki disklerde veya disk bölümlerinde 0.5KB.) FAT32 kullanılıyorsa bu boyut 8GB ile 16GB arasında 8KB, 16 ile 32GB arasında 16KB, 32GB’ın üzerinde ise 32KB. (FAT16 ve FAT32 dosya sistemi, sabit disk kapasitesi ve cluster boyutları arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için ’ Cluster Boyutları’ başlıklı çizelgemize bakabilirsiniz.)

FAT32’nin getirdiği başka avantajlar da var. FAT32’de kök dizin (root directory) sıradan bir cluster zincirinden farksız; yani disk üzerinde herhangi bir yere yerleştirilebiliyor. Bu FAT16’da böyle olmadığı için, FAT16 dosya sistemini kullanan sabit disklerde kök dizinde 512’den fazla dizin ve dosya yer alamıyordu.

Ayrıca FAT32 sürücülerde boot kaydı (boot record) genişletildiğinden kritik veri yapılarının yedeklenmesine izin veriyor.
Böylece FAT32 sistemine dayanan sürücüler hatalara karşı daha dayanıklı oluyor.

FAT32 sistemini içeren OSR2 sürümünün sadece yeni PC’lerle birlikte geldiğini söylemiştik. Ancak bir şekilde bir OSR2 sürümünü elde ettiyseniz – örneğin yeni aldığınız anakartla veya sabit diskle birlikte geldiyse – aşağıdaki noktalara dikkat etmenizde fayda var:

PC’niz ile birlikte gelmemiş bir OSR2’yi yüklemek teknik destek hakkınızı ortadan kaldırabilir. PC’niz işletim sisteminden kaynaklanan bir sorun çıkarırsa Microsoft veya PC’nizin satıcısı destek vermeyebilir.

OSR2 daha önce kurulmuş Windows 3.x veya Windows 95 sürümlerini terfi etmek için kullanılamaz. Boş ve temiz bir sabit diskle işe başlamazsanız normalde program kurulmayı reddedecektir.

Silindir sayısı 1024’ü geçen (512MB’tan büyük) bir IDE sabit diskte FAT32 dosya sistemini kullanmak için anakartınızın BIOS’u LBA (Logical Block Addressing – Mantıksal Blok Adresleme) modunu tümüyle desteklemelidir.

SCSI arabirimli çoğu sistemde ise tek bir disk bölmesi için üst limit 8GB’tır. Henüz bu kapasitede sabit diskler yeni çıkmaya başladı ama, 8GB’ı aşan bir IDE veya SCSI sabit disk 8GB’dan küçük bölmelere ayrılmamışsa, BIOS’un INT 13 eklentilerini desteklemesi gerekir.

Aşağıdaki tabloda, exFAT için varsayılan küme boyutu açıklar.

  • 7 MB–256 mb 4 kb
  • 256 MB–32 gb 32 kb
  • 32 GB–256 tb 128 kb
  • tb > 256 Desteklenmez

USB 3.0 Nedir?
İlk olarak 17 Eylül 2007’de Intel tarafından duyurulan USB 3.0 (ya da süper hızlı USB) bir önceki USB 2.0’a göre performans ve güç yönetimi açılarından çok önemli avantajlar sağlıyor. USB 2.0’da bağlantı dört telli bir yapı ile sağlanırken USB 3.0’ın bağlantısı dokuz tel ile sağlanmakta ve çok ciddi bir hız farkı oluşmasına yol açıyor.

USB 3.0 Ne Kadar Hızlı?
Birden fazla kanaldan eş zamanlı veri transferi yapabiliyor olması nedeniyle USB 3.0, kendisinden önceki USB 2.0’a oranla arttırılmış bir veri transfer hızı sunuyor. USB 3.0’ın teorik olarak ulaşabileceği en yüksek hız 4,8 Gbit/sn olarak açıklandı. Yani USB 2.0’ın 480 Mbit/sn hızının tam 10 katına ulaşması mümkün.

Fakat USB 2.0’ın da çoğu zaman teorik hızı olan 480 Mbit/sn’ye ulaşamadığı ve 250 Mbit/sn civarında kaldığı düşünüldüğünde, pratikte USB 3.0’ın ulaşması beklenen en yüksek hızın 3Gbit/sn civarında olacağı tahmin ediliyor. Bu durumda bile USB 3.0’ın sunduğu hız SATA-II ile yarışır durumda olacak.

Daha anlaşılır bir ifadeyle GB’larca veriyi USB 3.0 ile transfer etmek sadece saniyeler sirebiliyor.

USB 3.0 Önceki USB’ler İle Uyumlu mu?
USB 3.0, hem USB 1.1 hem de USB 2.0 ile tamamen uyumlu. Fakat 3.0’ın avantajlarından faydalanabilmesi için hem bağlantı noktasının, hem de cihazın USB 3.0 özelliği taşıması gerekiyor. Eğer herhangi biri daha eski bir USB modeline sahipse, eski modelin hızı ve özellikleri geçerli oluyor.