Seo Teknikleri

İster SEO sektöründe kaliteli hizmet veren sayılı ajanslardan biri ister internet sitenize daha fazla organik trafik çekmeye çalışan biri olun, bu makaleden fayda göreceğinize eminim.

Artık birçok SEO tavsiyesi hepimizin alıştığı, kendini tekrar eden, bir liste halini almakta: Sayfa adlarınızı düzenleyin! Doğru içerik hayat kurtarır! Site haritası kullanın! Gibi…

Yanlış anlamayın. Bu tür tavsiyeleri izlediğinizde kesinlikle sitenize gelen kullanıcı trafiğini arttırırsınız o yüzden yukarda yazılan ipuçlarını uygulamaya geçirmelisiniz. Benim size birazdan bahsedeceğim yaklaşımlar ise aşağı yukarı birçok kişinin bildiği SEO metotları üzerine ekleyebileceğiniz ve kullanıcı trafiğini bir tık daha yukarı taşımanızı sağlayacak araçlar olacak.

Lütfen “araçlar” kelimesini yanlış yorumlamayalım. Burada Black Hat stratejilerinden, sitenizi birkaç gün içerisinde arama motoru listelerinde yukarı taşıyan, ancak Google’ın algoritma değişiklikleri ile listenin dibini boylayacağınız yöntemlerden bahsetmeyeceğim. Vereceğim yedi adet SEO tekniğini ancak sıkı ve disiplinli çalışma ile sağlıklı bir şekilde uygulamaya geçirebilir ve sonuç alabilirsiniz.

Sitenizi Güvenli Hale Getirin

Google sakladığı kartları göstermeye başladı. Arama motoru sıralamalarına bir başka kriter daha eklendi: HTTPS bazlı siteler. Google, 2014 yılının yaz aylarında, HTTPS bazlı internet sitelerinin sıralamaları yükselteceğine dair bir duyuruda bulundu – 2014 yılının algoritma değişiklikleri. Güncelleme yapıldığından beri sıralamalar bundan kısmen etkilense de bu sıralama kriterinin yakın bir gelecekte gittikçe önem kazanacağını söyleyebilirim.

Güvenli sitelerde sörf yapmak kullanıcıların dikkat ettiği özelliklerden biri. Kullanıcı memnuniyetinin arama motorları için önemli olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ve Google’ın güvenli siteleri sıralamalarda yukarılara taşıması mantıklı hale geliyor. SEO ile uğraşan kişiler olarak siteye gelen kullanıcı bilgilerini edinmek bizler için ne kadar önem taşısa da kullanıcıların kişisel bilgilerinin ihlali Google için pek de hoş görülen bir durum değil. Bu nedenden ötürü eğer imkanınız varsa sitenizi enkripte etmenizi öneririm. Google’ın aramalarında yükselmekle kalmaz aynı zamanda kullanıcılar tarafından da güvenilir olarak algılanırsınız. Enkripte edilmiş olan siteler arama sonuçları listesinde başlarında “https://” şeklinde gözükür.

Site İçeriklerinizin Başına Görsel ya da Video Ekleyin.

Hepimizin bildiği üzere uygun görsel ve öğretici video kullanımı kullanıcıların sunduğunuz içerikten daha fazlası almasını sağlayacaktır. Öte yandan herkesin farkına varamadığı şey ise bu görsellerin sitenizi görsel bazlı arama listelerinde yukarı taşıyacağı gerçeğidir.

Ortalamaya bakarsak görsel barındırmayan sitelerin ziyaret edilme sıklığı görsel içeren sitelere göre daha düşük. İstatistiklere bakıldığında ilk sıralamada olan web sayfalarının tıklanma miktarı, görsel içermediklerinde görsel içerenlere oranla %10’luk bir fark yaratırken (%20 görselsiz – %10 görselli) üçüncü sıradan onuncu sıraya kadar olan sitelerde tıklanma oranlarına bakıldığında görsel içeren sitelerin yükselişe geçtiğini görebiliyoruz.

Images: Görsel ağırlıklı siteler

Classic: Görsel ağırlıklı olmayan siteler

Görsellerinizin arama motorları tarafından geçerli olarak algılanması için onları biraz düzenlemeniz gerekir. Hadi şimdi bunun için neler yapabilirsiniz bakalım:

  • Görselinizin boyutunu ve çözünürlüğünü doğru ve orantılı bir şekilde ayarladığınızdan emin olun.
  • Görselin dosya boyutunu olabildiğince düşük tutun. Bu sayede sayfalar hızlıca yüklenir.
  • Alt text’i eklemeyi unutmayın.
  • Görseli uygun bir şekilde isimlendirin. Eğer mümkünse anahtar kelimeleri kullanın.
  • Görseliniz kaliteli olmalı. Unutmayın bu görseller kullanıcının estetik algısını da besler.

Aynı yaklaşımlar siteye yükleyeceğiniz videolar için de geçerlidir. Görsel ve video ekleyerek harcayacağınız ekstra çaba, sizlere fazladan kullanıcı trafiği ve arama motoru listelerinde üst sıralara yükselme sağlayacaktır. Sitenizi değerli olarak algılayan kullanıcılar sitenize daha fazla tıklayacak, sitenizde daha fazla zaman geçirecek bu da sıralamalarınızı yükseltecektir.

Görselleriniz İçin Site Haritası Oluşturun

Arama motorlarının nasıl işlediğinden anlayan birçok üst seviye SEO meraklıları HTML ve XML site haritalarının ne kadar önem taşıdığını bilir. Benim tavsiyem ise bu site haritalarını görseller için yapmanız.

“Görseller için site haritası yapmak nedir?” diyebilirsiniz. Bunu uygulayan pek çok siteye de rastlamayız. İşte bu yüzden görselleri kapsayan bir site haritası yapmak tam bizim gizli silahımız oluyor. Google’ın görsel arama listelerinde yukarılara çıkmak için birebir.

Görselleriniz için site haritası yapmak çok kolay. Sadece görselleri olan site sayfanız için var olan site haritanıza ekstradan birkaç şey eklemeniz yeterli.

Düzenli olarak Link Profilinizi Gözden Geçirin

İnternet üzerindeki her sitenin arka planında ona hayat veren bir kaynak yatar. Biz buna link profili deriz.

Eğer link profiliniz üzerinde kontrol sahibi değilseniz sitenize link veren diğer sitelerin sizin adınıza iyi mi kötü mü iş yaptığını bilemezsiniz. Linkler düşük kaliteli ve arama motorlarının güvenilir bulmadığı sitelerden gelir ise SEO çabalarınız negatif bir yönde ilerlemeye başlar. Aksine eğer verilen linkler yüksek otorite sitelerden geliyor ise o zaman kullanıcı trafiğiniz artar ve arama motorları sizin sitenizi daha değerli bulmaya başlar.

Link profiliniz üstünde kontrol sahibi olmaya üç şekilde başlayabilirsiniz:

  • Link profilinizi sürekli gözden geçirin. Google Webmaster Araçları ile sitenize link veren sitelerin herhangi bir risk içerip içermediğine bakın ve Google tarafından güvenilir olarak algılandığına emin olun.
  • Düşük otorite ve spam sitelerinin sizin sitenize verdiği linkleri kaldırmasını isteyin. Nazik bir dille yazacağınız e-mail isteğinizi iletmenizde en doğru yöntem olacaktır.
  • Sizi rahatsız eden linklerle bu şekilde başa çıkamıyorsanız Google’ın sunduğu araçlar vasıtasıyla düşük otorite sitelerinin sitenize verdiği linkleri kaldırmak adına bu linkleri onaylamadığınızı ve sitenizde olmasını istemediğinizi belirten bir elektronik tutanak oluşturabilirsiniz.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir