Seo çalışmlarınızı yaparken dikkat etmeniz gereken önemli bilgiler,

2014 yılında HTTPS’e geçmek sayfa değerini artırma konusunda önemli bir unsurken, 2015’te bu durum mobil kullanıcı deneyimini geliştirme odağındaydı.

2016’da ise RankBrain isimli yeni yapay zeka algoritması önemli hale gelmişken, 2017’de HTTPS geçiş yine gündeme gelmiş ve 2018’de ise mobil sayfa yüklenme hızı ve kullanıcı deneyimi ön plana çıkmaya başladı.

Her sene bir takım konular öne çıksa da yine de arka planda dikkat edilmesi gereken konular bulunuyor.

SEO çalışmalarında yapılması ve üzerinde durulması gereken birçok detay bulunuyor.

Ancak her geçen yıl SEO çalışmalarında sayfa değerini artıracak olan faktörler değişiklik gösterebiliyor :

Yüksek kaliteli içerikler

İçerik üretimi halen sayfa değerini artırma ve indekslenmede önemli bir rol oynuyor. Basit veya kopya içeriklerin yerine birçok detayı içinde barındıran, orijinal, uzun ve kaliteli içerikler web sitelerinin sayfa değerlerini artırmaya devam ediyor.

Kaliteli ve detaylı anlatımlı içerikler kullanıcıların sayfa üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağlarken, sayfayı terk etme oranını düşürerek, kullanıcı deneyimini geliştirme konusunda sitelere yardımcı oluyor.

Ürün sayfaları, varış sayfaları ve blog içeriklerinde bu içerikleri kaliteli hale getirmek, orijinal metinler yazmak, içerik pazarlama çalışmalarıyla ürünleriniz, hizmetleriniz ve markanızla ilgili içerikler oluşturmanız, arama sorgularında sitenizin daha üst sıralarda görünmesine yardımcı olan faktörler arasında yer alıyor.

Sitenizin mobile uyumlu olması

Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi her geçen yıl Google’ın algoritmaları farklı bir konu üzerinde daha fazla duruyor. 2015 ve 2017 yıllarında mobile olan yaklaşımın artmasıyla beraber mobil site uyumluluğu ve mobil site yüklenme hızı sayfa değerlerinin artmasında önemli bir rol oynamaya başladı ve günümüzde de bu durum halen geçerli durumda.

Sitenin mobile uyumlu olması, mobilden gelen trafiğin site üzerinde daha fazla vakit geçirmesini sağlarken, kullanıcı deneyimini de geliştiriyor. Sayfadan çıkma oranlarının azalması, kullanıcıların sayfada daha fazla kalması da doğal olarak arama motorlarına bu sayfanın yüksek değerli bir sayfa olduğunu göstererek, arama sorgularında bu sayfaların daha üst sıralarda indekslenmesini sağlıyor.

HTTPS’e geçiş

İnternet üzerindeki veri transferinin güvenli bir şekilde yapılabilmesi günümüzde oldukça önemli konulardan biri. Standart internet sitelerinde kullanılan protokol HTTP’dir ve bu protokolde sunucu ile diğer cihazlar arasındaki veri akışı şifrelenmez ve üçüncü partiler tarafından bu verilere ulaşılabilir.

Ancak bir SSL sertifikası kurulumu sonrasında bu protokolün HTTPS’e geçirilmesi veri transferlerinin şifrelenmesini ve üçüncü partilerin bu verilere erişilmemesini sağlıyor.

E-ticaret sitelerinde standart olarak sadece ödeme ve kullanıcı bilgileri sayfalarında bu HTTPS protokolleri kullanılıyordu; ancak Google veri güvenliğinin sağlanması için web sitelerini site genelinde bu protokolü kullanmaya yönlendiriyor.

Site genelinde HTTPS kullanımı yapıldığında, arama motorları bu sayfaların daha güvenli olduğunu düşünüyor ve böylelikle sitelerin sayfa değerlerini artırmaya başlıyor.

Kullanıcı deneyimini geliştirin

Kullanıcı deneyimi de sayfaların değerlerini artırma konusunda oldukça önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor.

Kullanıcıların siteyi rahat bir şekilde kullanabilmeleri, site içindeki navigasyonun kolay olması, dikkat dağıtıcı öğelerin kaldırılması, içeriklerin detaylandırılarak görsel öğelerle bu içeriklerin zenginleştirilmesi ve tasarımsal olarak sitenin genelinin gözü yormayarak kullanıcıları doğru ve ilgili alanlara yönlendirmesi kullanıcı deneyimini geliştirmenizi sağlıyor.

Yukarıdaki adımların atılması da doğal olarak kullanıcıların site üzerinde daha fazla vakit geçirmelerini sağladığı için arama motorları bu sayfaları daha üst sıralarda indekslemeye başlıyor.

Sayfa yüklenme hızını artırmak

Sayfa yüklenme hızı hem masaüstü hem de mobilde önemli bir rol oynuyor. Sayfanın yüklenme hızının düşük olması yani sitenin geç açılması kullanıcı deneyimini olumsuz yönde etkilediği gibi ziyaretçilerin sayfayı terk etmesine de neden olduğunda dolayı sayfa değerinin düşmesine sebep oluyor.

Siteniz üzerindeki öğeleri incelemeniz, görsel ve dosya boyutlarını düşürmeniz sitenizin performansını artırmaktadır.

İnternet üzerindeki hız araçlarından yararlanarak sitenizin performansını görebilirsiniz.

Bu araçlar sitenizde düzenlenmesi gereken alanları da belirttiği için buradaki bilgileri inceleyerek siteniz üzerinde yapmanız gereken çalışmaları da görebilirsiniz.

Sayfa içi optimizasyonlar

Son olarak da sayfa içi optimizasyonları ele alacağız. Sayfa içi optimizasyonlar’da başlık etiketleri, anahtar kelime kullanımları, meta açıklamaları, görsel kullanımları, içerik uzunlukları, tasarımsal öğeler gibi birçok konunun üzerinde durmak gerekiyor…