SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

Search Engine Optimization: Türkçe de Arama motoru optimizasyonu demektir. SEO,arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır. Site içi ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Arama motorlarında yükselmek adına yapılan işlemlerin tamamını kapsamaktadır.

What Is SEO | Search Engine Optimization ?

SEO stands for “search engine optimization.” It is the process of getting traffic from the “free,” “organic,” “editorial” or “natural” search results on search engines.

SEO, Arama Motorlarında sitelerin veya sayfaların üst sıralara çıkarılmasına yönelik yapılan çalışmaları kapsar.

SEO,arama motorlarına yönelik yapılan iyileştirme ve optimizasyon çalışmalarıdır.

Site içi ve site dışı SEO olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Arama motorlarında yükselmek adına yapılan işlemlerin tamamını kapsamaktadır.

SEO’nun temel amacı, açılımı itibariyle “Arama Motoru Optimizasyonu” yani Arama Motorlarında üst sıralarda listelenmektir. Bu amaç da, sitelerde yer alan bilgi, hizmet veya satışların daha fazla ilgili kitleye ulaştırılmasını sağlamaktır.

SEO; sitelerin doğal yollarla ulaşamayacakları web popülerliğine, doğal görünen yöntemler kullanarak ulaşma sanatıdır. Bu web popülerliği, beraberinde Google sıralama artışını da getirmektedir.

SEO İnternet reklamcılığının en prestijli ve getirisi yüksek pazarlama stratejisidir.

SEO Nasıl Yapılır ? – Popülarite

SEO bir nevi doğal bir popülarite sağlama sanatıdır. Bu popülariteyi en doğal yollarla sağlayan uzmanlar ise en iyi SEO Uzmanları sayılırlar.

Popülarite kelimesini web dünyası için meşhur olmak kelimesiyle ifade edebiliriz. Google da üst sıralarda listelenmek en iyi reklam türüdür. Ancak üst sıralarda listelenmek aslında reklam yapmakla mümkün olmaktadır. Kısaca sitenizi popüler hale getirmek için yaptığınız tüm tanıtım ve reklamların sonucu olarak siteniz üst sıralara yükselmektedir.

Google, bir sitenin popüler olmaya başladığını, ziyaretçi sayısının düzenli artışından ve site hakkında yapılan link ve bilgilendirme paylaşımlarından anlamaktadır. Bu paylaşımların kanalları ve sayısı arttıkça popülarite daha doğal ve sağlam bir yapıya kavuşmaktadır.

Bir sitenin popülaritesi, açıldığı andan itibaren dikkate alınarak gelişimi değerlendirilir ve arama motoru sonuçlarına doğrudan yansıtılır.

SEO Nasıl Yapılır ? – Doğallık

Doğallık, SEO çalışmalarındaki anahtar kelimedir. Google’ın yükseltme mantığı doğal bir popülarite esasına dayanmaktadır. Bu doğal popülarite anlayışı içerisinde yapay durumlar fark edilir ve dikkate alınmazlar. Bu yapay çalışmaların sayıca fazla olması dikkate alınmamasının yanı sıra olumsuz olarak dikkate alınır ve sıralamaya bu olumsuz etki yansıtılır.

Doğal popülarite anlayışı içerisinde, yapılan paylaşım ve tüm SEO Çalışmaları, site sahibinin bilgisi dışında yapılan çalışmalar olarak görülmelidir. Bu sayede kullanıcıların siteyi faydalı bularak çeşitli paylaşımlarda bulunduğu izlenimi doğmaktadır.

Sitedeki bir makalenin forumlar, bloglar ve sosyal medya gibi SEO’ya katkı sağlayan ortamlarda paylaşılması, kullanıcı eliyle yapılıyormuş izlenimi taşımalı ve sitelerin kullanıcıya gerçekten hizmet eden faydalı siteler olduğu olgusu oluşturulmalıdır.

Doğallık algısının temelini oluşturan en önemli özellik çeşitliliktir. Tek elden yürütülen çalışmaların doğal görünmemesinin sebebi budur. Bu sebeple yapılan çalışmaların yapısı, zamanı, uygulama biçimi ve sayısı gibi kriterlerin çeşitlilik arz etmesi sitenin doğal ve kalıcı yükselmesini sağlamaktadır.

Bir önceki yazımız olan Hedef kelime belirleme başlıklı makalemizde google anahtar kelime belirleyici, google anahtar kelime bulmak aracı ve google yapılan aramalar hakkında bilgiler verilmektedir.

Peki Seo nasıl yapılır ?

Seo çalışması süreci içinde organik çalışma nasıl yapılır diye soracak olursak.

Bu soru için verilebilecek en net cevap organik ve doğal çalışma tekniklerinin etkin bir şekilde gerçekleştirilmesidir.

Genel hatları ile bir seo çalışmasında nelerin nasıl yapıldığını saymak gerekirse :

  • Site kodlarının arama motoru optimizasyon u uyumlu olacak şekilde optimize edilmesi
  • Seo analiz araçlarının etkin bir şekilde kullanılması
  • Rakip sitenin çalışmalarını takip etmek
  • Backlink sorgulama siteleri ile rakip sitelerin aldığı bağlantıları takip etmek
  • Site hızı arama motorları tarafından sevilecek düzeye getirilmesi
  • İçeriğin makale yazım kurallarına uyacak şekilde düzenlenmesi
  • Resimlerin hem boyut hem de özgünlük yönünden kontrolü
  • Doğal backlink alımı ile sitenize daha fazla referans sağlanması
  • Anahtar kelimeleri bulma, analiz etme ve içeriklere yön verme çalışması
  • Aşırı seo’ya ve spam’e yol açacak etkenlerden uzak durmak
  • İçeriği ilk giren olmaya ve özgün olmaya gayret etmek
  • Uygun bir domain tespiti
  • Sayfa otoritesinin artırılması için çalışmalar yapılması
  • Yerel seo dizinlerine kayıt
  • Sosyal medya yönetimi ile sosyal sinyallerin artırılması İtibar yönetimi ile firma, marka güvenini artırmak
  • Google kalite politikalarına uygunluk
  • Responsive tasarım ile tüm mobil cihazlarda ergonomik kullanımın elde edilmesi
  • Yapısal veri kullanarak kullanıcıya daha verimli içerik sunmak
  • İş ile ilgili dizinlere kayıt işlemleri

Dmoz kaydı ( Sosyal dizinlere kayıt ) – ( Dmoz 2017 yılında kapanmıştır )

 Özetle “Seo” :

Google dahil yandex, bing gibi bütün arama motorlarında istenilen kelimelerde ilk sayfaya gelmek ve üst sıralara çıkmak buna bağlı olarak sektöründe yer edinmek için yapılan tüm dijital tanıtım çalışmalardır.

Bu çalışmanın doğal sonucu olarak marka bilinirliği artar, müşteri potansiyelinde ve sayısında artış olur. Nihayetinde ise ürün, hizmet satışları pozitif yönde etkilenir.

Kurumsal büyüme, gelişme bu yüzden seo çalışması ile doğru orantılı olarak ilerler diyebiliriz.

Örnek verecek olursak kaliteli backlink edinme, sosyal medya çalışmaları, içerik ve site kodların seo uyumlu hale getirilmesi, google ve diğer arama motorları algoritmalarına uyumlu olarak pozitif değişiklikler yapmak, sosyal medya stratejileri geliştirmek Vb. vb.