Yeni bir SEO projesi başlattıysanız ve iş hacminiz çok yüksek değilse, ücretsiz araçlar sizin için yeterli olabilir.

Ancak büyüme sürecindeyseniz ve ileri düzey bir SEO çalışması yapmak istiyorsanız, bazı noktalarda takılabilirsiniz. Bu noktada ücretli SEO araçlarına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Eğer ücretsiz araçların kesinlikle yeterli olmadığını düşünüyorsanız, aşağıda kısaca bahsedeceğimiz birkaç ücretli SEO aracını test edebilirsiniz.

Not: SEO çalışmasında nasıl bir yaklaşıma ihtiyacınız olduğu konusu, Web sitenizin durumu, hedef kitleniz, trafik hacminiz, e-ticaret yapıp yapmadığınız gibi konulara göre değişkenlik gösterebilir.

Aşağıda bahsedeceğimiz araçları kullanmaya başlamadan önce bu konuyu netleştirmeniz çok sağlıklı olacaktır.

Moz Analytics

Moz, SEO dünyasının en çok duyulmuş isimlerinden biri olabilir. Sahip olduğu analiz araçlarıyla birçok firmaya ve SEO uzmanına hizmet veren Moz, Moz Analytics aracıyla SEO çalışmalarına destek vermeyi amaçlıyor.

Moz SEO Analiz aracıyla sitenizin organik arama trafiğini, anahtar kelimelerinizin sıralamasını, yüksek performansa sahip iniş sayfalarınızı ve daha fazlasını inceleyebilirsiniz. Moz Analytics ayrıca firmanızın sosyal medya erişimini ve etkileşimini de takip etmenizi sağlıyor.

Standart ücretlendirme planı aylık 99 Dolardan başlayan Moz, 99 ile 599 Dolara kadar değişen 4 farklı plan sunmakta.

Searchmetrics

Searchmetrics, gelişmiş fonksiyonları ve hem teknik hem de içerik optimizasyonu açısından derinlemesine analiz yapabilmesiyle dikkat çeken bir başka ücretli SEO aracı. Oldukça geniş bir fonksiyon listesine sahip olan Searchmetrics ile yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız.

Searchmetrics’in nasıl kullanılacağını öğrenmek bile başlı başına bir konu, yazılım içerisinde kendinizi kaybetmeniz an meselesi.

Temel olarak Anahtar Kelime araştırması, sıralama durumu ve URL bazında inceleme, Site üstü geniş analiz, rakip sitelerle karşılaştırma, içerik analizi gibi geniş kapsamlı konularda faydalı bir araç olan Searchmetrics’in temel hesabını aylık 69 Dolara satın alabiliyorsunuz.

Yeri gelmişken Searchmetrics’in Türkiye söz konusu olduğunda mobil veri sunmadığını da belirtmiş olalım. Özellikle mobilin yükselişte olduğu bu dönemde büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyoruz.

Konuyu kendilerine defalarca iletmemize karşın, Türk kullanıcı sayımız yetersiz, vallahi kurtarmıyor şeklinde yanıt aldık. Yani Searchmetrics ile Türkiye pazarında bir araştırma yaptığınızda mobil verilerinin dikkate alınmadığını bilmenizde fayda var.

SEMRUSH

Son yıllarda yaptıkları geliştirmelerle dikkat çeken SemRush, ücretli SEO araçları arasında en iyisi olmaya oynuyor. Gelişmiş organik trafik ve keyword takip sistemi, semantik veritabanı, sayfa bazlı içerik ve yapısal öneriler ve birçok farklı özelliğiyle SemRush diğer yazılımlar arasında bir adım öne çıkıyor.

SemRush ile sadece rakip site organik performansını değil site üstü SEO taraması, link analizi ve link building yapabilirsiniz. İncelediğiniz sitedeki hataları iletme şekli çok sade ve anlaşılır, tarama aracı da oldukça güçlü.

SemRush Stradiji olarak şu ara en sık kullandığımız ve güvendiğimiz SEO aracı. Searchmetrics ile kıyasladığımızda özellikle Türkiye söz konusu olduğunda SemRush’ın mobil verileri sunabiliyor olması çok büyük bir artı.

SEO Monitor

SEOmonitor, 2014 yılında yayımlanan ve kısa bir sürede SEO performans ölçümü ve raporlamasına getirdiği yenilikler ile oldukça popüler hale gelen bir çevrimiçi “SEO Performans Ölçümü ve Raporlama” aracıdır.

Özellikle teknik takip ve keyword araştırması yapmak için kullanabileceğiniz SEO Monitor, Türkçe desteği veren “Konu Tarayıcısı – The Topic Explorer ile ön plana çıkıyor.

Konu tarayıcısı ile anahtar kelime araştırması yapmanızı kolaylaştıran SEO Monitor, projeniz için tahmini organik trafik (forecast) takibi yapmanızı da sağlayabiliyor. Şu an yeni kayıt yapan kullanıcılar için 14 günlük deneme sürümü olan SEO Monitor,  minimum 49 euro fiyatla kullanabileceğiniz bir hizmet sunuyor.

Aracı yeni tanıyacak olanlar bu yazımızı okuyabilirler:  Yeni Başlayanlar için SEO Rehberi

Majestic

Özellikle Link profilinizi merak ediyorsanız, Majestic tam size göre. Siteniz nereden, kaç adet link almış, link aldığınız siteler nasıl siteler, hangi sayfalarınıza link almışsınız, bu linkler tahmini olarak ne kadar trafik getirir, hangi linkler kayıp, hangileri yeni?

Bunun gibi sorulara cevap bulmanızı sağlayan Majestic, kapsamlı bir link profili raporu oluşturmanızı sağlayan en önemli araçlardan bir tanesi.

Özellikle de link aldığınız sitelerin (eğer mevcutsa) beyan ettiği kategorileri de sıralayabilen “Topics” fonksiyonuna sahip olan Majestic, link aldığınız kategori ağırlığını görmenizi de sağlıyor.

Link profilinizi netleştirmek için kullanabileceğiniz bu aracın ücretlendirmesi aylık 49 Dolardan başlıyor.

Ahrefs

Link profilinizi inceleyebileceğiniz ve backlink incelemesi dışında birçok farklı fonksiyonu olan bir diğer ücretli araç da Ahrefs. Sitenize verilen linklerle ilgili kapsamlı bir tablo sunabilen Ahrefs, anahtar kelime bazında gündemin nabzını tutabilmenizi sağlayan “Content Explorer” fonksiyonuyla da dikkat çekiyor.

Sitenize link veren IP grubundan adres uzantısına kadar kapsamlı bir rapor almanızı sağlayan Ahrefs, link profilinizin durumunu anlamanızı sağlayabilecek bir diğer ücretli araç. Ahrefs’in giriş seviyesi planı için ödemeniz gereken aylık ücret 99 Dolar.