Seo Uygulamaları, YouTube dendiğinde aklınıza birçok şey gelebilir. Müzik, eğlence, spor, haber…
Sayamayacağımız sayıda çok kategoride milyonlarca video izleniyor, milyonlarca kanal takip ediliyor ve milyonlarca kullanıcı, dünyanın dört bir yanından YouTube’u kullanıyor.
YouTube Kanal Videoları İçin SEO Uygulamaları
Bu kadar yüksek potansiyele sahip bir platformda yer almak istiyorsanız, ilgi çekici içeriğin yanı sıra kullanıcıya yönelik optimize edilmiş içeriği kullanmanızda büyük fayda var.
Peki nasıl? Öncelikle YouTube Kanalınızda ve Video sayfanızda istediğiniz gibi düzenleyebileceğiniz alanlara göz atalım:
YouTube Kanalında
- Kanal veya kullanıcı ismi
- Web Sitesi ve Sosyal Medya hesapları
- Kanal açıklaması
Ayrıca, kanalınıza yüklediğiniz videoların başlıkları da, YouTube Kanalınızda görüntülenecek olan içeriğe dahildir.
Bunun dışında, kanalınızda yer alan “Tartışma” bölümünde, kullanıcılarınız tarafından kanalınız hakkında yapılmış olan yorumlar da yer almaktadır.
İçeriğinizi genişletmek amacıyla, yapılan yorumlara cevap yazmanız faydalı olacaktır.
Yüklemiş Olduğunuz Bir Videoda
- Video başlığı
- Video açıklaması
- Video kategorisi
- Video içi ek açıklamalar
- Video içi kartlar
- Altyazılar
Daha önceki yazımızda, video başlığını ve açıklamayı yazarken, ilgi çekici içeriğe yer vermenin öneminden bahsetmiştik.
Peki ilgi çekici içeriği nasıl keşfedeceğiz? Bu amaçla kullanabileceğimiz iki araç var:
YouTube bir Google ürünü olduğu için, Google’ın sağladığı araçları kullanmamız en doğru olanıdır.
Google Keyword Planner Tool ve Google Trends elimizi kuvvetlendiren araçlar olarak öne çıkıyor.
Ek olarak Youtube Arama ve Google Analytics, yardımcı araçlar olarak kullanılabilir.
Google Keyword Planner Tool (Google Anahtar Kelime Planlayıcı)
YouTube videolarınız için SEO uygulaması yaparken salt YouTube içindeki bulunurluklarını değil, aynı zamanda Google arama sonuçlarında yer alma ihtimallerini de dikkate almalısınız.
Her arama sorgusu için olmasa da, Google belli arama sorgularında YouTube videosu ile organik sonuçları zenginleştirebiliyor.
Hal böyle olunca, hem doğal arama motorlarında gerçekleşen arama sorgularını hem de YouTube içinde gerçekleşen sorguları dikkate almanızda ve bir tür harmanlama yapmanızda fayda var.
Aslen bir Google AdWords aracı olan Anahtar Kelime Planlayıcı, anahtar kelimeler konusunda seçeneklerinizi genişletmeniz konusunda size büyük fikirler verebilir.
Eğer Google kullanıcısıysanız, Google AdWords’te oturum açmanız yeterli.
Anahtar Kelime Planlayıcı aracını herhangi bir Google AdWords kampanyanız olmadan da kullanabilirsiniz.
Anahtar Kelime planlayıcıyı kullanmak için aşağıdaki ekrandan giriş yapabiliyorsunuz:
Sonrasında, videonuzda kullanmayı planladığınız isim, açıklama, etiket gibi kelimeleri aşağıdaki kriterleri belirleyerek girebilirsiniz:
Not: Açılış sayfanızı ve kategorinizi girmeniz zorunlu değildir.
Fikir al butonuna bastıktan sonra karşınıza çıkan ekrandan, “Anahtar Kelime Fikirleri”ne geçerek girmiş olduğunuz anahtar kelimelerin dönemsel arama hacimlerini alabilirsiniz:
Bu bölümün hemen altında da, girmiş olduğunuz anahtar kelimelerle benzeşen, sıralı veya genel eşleşmeye dayanarak türetilmiş olan anahtar kelimeleri görebiliyorsunuz:
Burada karşımıza çıkan anahtar kelime veya kelime dizisi, arama hacmine veya rekabetine göre belirlenebilir. En yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimeyi seçmek daha avantajlıymış gibi görünse de aslında öyle değildir.
En yüksek hacme sahip anahtar kelimelerin rekabeti, diğerlerine göre daha yüksektir. Her ne kadar bu araçta belirtilen “rekabet” Google Adwords reklamları için söz konusu olsa da, çoğu SEO projesinde de dikkate alındıklarından, bunun SEO çalışmalarına da yansıması kaçınılmaz hale geliyor.
Bu ise, sizden daha yüksek trafiğe ve otoriteye sahip başka bir YouTube kanalının daha ön planda olması demektir. Anahtar kelimelerinize öneri eklemesi yaparken bu durumu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
Ek olarak bu bölümde yer alan arama hacimleri, aylık ortalama baz alınarak verilmektedir. Bazı anahtar kelimelerin arama hacimleri dönemsel olarak (ay veya mevsim) azalabilir veya çoğalabilir. Örnek olarak, yukarıda girmiş olduğumuz anahtar kelimeler, Haziran ayında en düşük arama hacmine sahipken, Mart ayında neredeyse 2 kat yüksek hacme sahip olmakta.
İpucu: Kendi belirlediğiniz ve Anahtar Kelime Planlayıcı’nın önerdiği anahtar kelime önerilerini Excel uyumlu formatta indirebiliyorsunuz. Dosyayı indirirken “Segmentasyon: İstatistikleri aya göre segmentlere ayır” seçeneğini işaretlediğiniz taktirde, anahtar kelimelerin arama hacimleri aylara göre verilir.
Derinlemesine Analiz
Bahsini ettiğimiz 3 özelliği de kullandınız ve videolarınızın yazılı bölümlerinde düzenlemeler yaptınız. Sonrasında Youtube Analytics fonksiyonunu kullanarak kullanıcılarınızın tepkilerini ölçebilirsiniz.
YouTube Analytics, videolarınızın ne kadar izlendiğini ve beğenildiğini, ortalama izlenme süresini özetleyerek gösteren oldukça kullanışlı bir fonksiyon. Kanalınıza ve videolarınıza gösterilen ilgiyi özet bir tablo şeklinde sunarak bir bakışta fikir almanızı sağlayabiliyor. Ayrıca bölge, cinsiyet, dil, oynatma kaynağı, cihazlar, alınan beğeniler, yorumlar, paylaşımlar gibi detayları da Youtube Analytics aracılığıyla analiz edebilirsiniz.
Tüm Bunlar Ne İşimize Yarayacak?
Bir atasözü vardır: “Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır” diye. Yukarıda bahsettiğimiz yöntemler ve araçların hepsinin kullanımı, konuya nasıl yaklaştığınıza ve neyi hedeflediğinize göre değişecektir.
Kanal popülariteniz, videolarınıza gösterilen talep, hepsi birbirinden farklı olacağı için farklı verilere ve yöntemlere ihtiyacınız olabilir. Bu açıdan baktığımızda, optimizasyona ihtiyaç olan alanların hepsini tespit ederek yukarıdaki araçların da yardımıyla eksiklerinizi giderebilirsiniz. Böylece hem hedeflediğiniz alanlarda görünürlük şansını artırır hem de kullanıcınızı tam deneyimle memnun etmiş olursunuz.
Elde ettiğiniz analiz ve verileri kullanarak nerede eksiğiniz olduğunu veya en beğenilen işinizi tespit ederek de, sonraki planınızı daha kolay yapabilirsiniz.
Dünyanın en büyük ikinci arama motoru olan Youtube’da, benzersiz bir kullanıcı deneyimi için, kanalınızı ve videolarınızı mutlaka optimize etmenizi tavsiye ederiz.